Jediný pilier gréckej ekonomiky nenarušila ani kríza. Viete aký?

06.09.2015 Celý región

Atény 6. septembra (TASR) - Jediný pilier gréckej ekonomiky nenarušili ani dlhé roky ekonomickej krízy krajiny - turizmus. Informuje portál viedenského denníka Die Presse. V Grécku odborníci na turistiku očakávajú v tomto roku viac ako 25 miliónov návštevníkov zo zahraničia. Bude to nový rekord.

V prvom polroku prišlo do tejto balkánskej krajiny o 21 % cudzincov viac než v rovnakom období vlaňajška. Podiel turizmu na hrubom domácom produkte bude okolo 17 %, o jedno percento vyšší než vlani.

Do Grécka prišlo tento rok až o 60 % menej Rusov, ale ich výpadok nahradili najmä Američania. Slabé euro voči doláru však využili aj Číňania a Briti. A pokles cien v Grécku prišiel vhod aj miliónom Nemcov, Francúzov a Talianov.

Grécku tento rok pomohla aj neistota v severnej Afrike, ktorá po teroristických útokoch najmä v Tunisku odradila mnohých Európanov cestovať do letovísk na južnom brehu Stredozemného mora. Ďalší turisti po výbuchoch v tureckých letoviskách sa rozhodli zmeniť svoj pôvodný cieľ cesty a oddychovať na gréckych plážach.

Grécky turistický sektor potrebuje nové veľké investície. Na ich získanie však domáci podnikatelia nemajú vhodné podmienky. Brzdí ich vládna reštriktívna úverová politika a celková slabosť gréckych bánk. Prakticky úplne viac ako rok už nepôsobí zákon o štátnej podpore investícií do budovania moderných hotelov a obnovy iných turistických zariadení.
 

Vyberte región